Rinoplastie – remodelarea nasului

Estetica faciala

 

 

 

Rinoplastia este una dintre cele mai raspandite operatii estetice prin care forma nasului este modificata chirurgical, in scop medical sau estetic.

 

Principalele indicatii ale acestei proceduri sunt:

 

  • corectarea deformarilor (si eventual a deviatiilor de sept asociate)
  • repararea sechelelor in urma unor traumatisme
  • echilibrarea proportiilor faciale pentru un aspect natural si armonios

 

Consultatia initiala

 

In timpul primei consultatii vei discuta impreuna cu doctorul despre nemultumirile, dorintele si asteptarile tale si totodata despre istoricul medical si posibilele riscuri. 

Daca sunt identificate probleme legate si de functiile nasului (de exemplu deviatia de sept), vei programa ulterior si un consult cu un doctor specialist ORL.

Aceasta este si cea mai buna ocazie sa ii adresezi doctorului orice intrebari legate de operatie.

 

Interventia chirurgicala de rinoplastie

 

Operatia dureaza intre 1 - 2 ore si se poate efectua inchis, semideschis sau deschis, in general majoritatea pot fi efectuate in varianta inchisa. Aceasta inseamna ca interventia se realizeaza prin interiorul narilor, procedura desfasurandu-se fara a lasa cicatrici vizibile. In cursul interventiei, osul si cartilajul sunt sculptate in forma dorita pentru a construi baza noii imagini a nasului.

 

La OminiClinic, in cursul rinoplastiei este utilizat sistemul microchirurgical OSSEODOC, care foloseste tehnica PMS (powered micro saw) pentru prevenirea complicatiilor asociate osteotomiilor manuale (sectionari chirurgicale ale oaselor). Este cea mai buna alternativa la indepartarea manuala a fragmentelor osoase datorita reductiilor fine si precise pe care le faciliteaza in finisarea piramidei nazale frontal si lateral sau in indepartarea cocoasei nazale. In acelasi timp, folosirea acestui sistem permite reducerea invinetirilor si a inflamatiei tesuturilor atat intraoperator cat si postoperator, astfel incat perioada de recuperare este mult imbunatatita pentru pacient.

 

Interventia chirurgicala de rinoplastie poate imbraca una din urmatoarele forme:

 

  • remodelarea dorsumului nasului (cizelarea liniei nasului prin indepartarea asa-numitei “cocoase”)
  • remodelarea varfului nasului
  • remodelarea narilor
  • simetrizarea nasului

 

In majoritatea cazurilor, operatia se desfasoara cu anestezie generala, dar daca interventia se efectueaza doar la nivelul lobului, se poate opta pentru anestezie loco-regionala.

 

Recuperarea postoperatorie

 

Postoperator, se aplica un pansament intranazal care va fi indepartat dupa 2-3 zile, precum si o atela care va fi purtata o perioada de 8-9 zile. Edemul (nasul usor umflat) poate persista intre 1 si 3 luni, dupa care nasul mai poate avea o evolutie lenta.

Primul control se efectueaza la trei zile postoperator cand se vor scoate mesele nazale.

 

Pot aparea mici pete rosii pe tegumentul nazal datorate spargerii unor vase mici de sange si usoare vanatai la nivelul pleoapelor inferioare care pot persista pana la 5-7 zile. Sangerea usoara in prima zi dupa operatie este un fenomen normal. Trebuie evitate socurile si consumurile alimentelor greu mestecabile pentru a nu solicita sau deplasa piramida nazala.

 

 

Dupa scoaterea meselor, sunt permise spalaturi nazale cu ser fiziologic, nasul nu se sufla si se curata cu ajutorul betisoarelor de vata umede. Timp de cca. 2-3 saptamani se recomanda a fi evitate activitatile solicitante care pot duce la vascularizarea in exces a zonei operate.

 

In primele 3 luni postoperator se recomanda evitarea expunerii la soare, la frig si caldura excesiva, cat si tratamentele cosmetice. Traumatismele locale, chiar si minore, pot influenta in sens nefavorabil forma si modelarea calusului, aspectul tegumentului.

 

Piramida nazala poate fi deformata foarte usor. Calusul osos si cartilaginos se formeaza predominent in primele trei luni postoperator si se modeleaza pana la circa 6 luni-un an, moment in care poate fi apreciat rezultatul final al interventiei.

 

Ochelarii trebuie sa fie inlocuiti cu lentile de contact pentru 6-8 saptamani.

ONLINE CHECK-UP

 

Acum poti folosi formularul de mai jos pentru a  lua legatura direct cu doctorul chirurg chiar si de la distanta. Trimite-i un mesaj in care sa-i transmiti ce iti doresti si poti primi un raspuns despre posibile recomandari chiar inainte de prima consultatie in cabinet.