5 intrebari pentru chirurg inainte de Rinoplastie

Rinoplastia poate pune multe intrebari oricarui pacient care se decide sa apeleze la o astfel de interventie chirurgicala. Pregatirea unei liste cu intrebarile esentiale va asigura o discutie productiva impreuna cu medicul chirurg despre tot ceea ce trebuie sa stii inainte de interventia de rinoplastie, pentru o intelegere mai buna a procedurii.

1. Ce tehnica este potrivita pentru operatia mea?

Exista doua tehnici mai des intalnite in cazul unei proceduri de rinoplastie. Acestea sunt rinoplastia deschisa și rinoplastia inchisa. Fiecare dintre aceste tehnici este insotita de anumite avantaje si dezavantaje, in functie de scopul final al interventiei. Rinoplastia deschisa presupune o incizie la baza nasului. Pielea este apoi dusa in sus peste cartilajul nasului, permitand chirurgului accesul la intregul cartilaj. Daca se doresc modificari semnificative, aceasta este abordarea cea mai eficienta ce permite vizibilitatea in timpul operatiei si accesul facil. Rinoplastia inchisa se realizeaza printr-o mica incizie in interiorul narilor. Prin aceasta se pot efectua si septoplastia , o procedura de corectie a deviatiilor de sept. Practic se poate interveni in aceeasi operatie atat estetic cat si functional.

2. Ce trebuie sa fac inaintea operatiei?

Este important ca pacientii sa respecte toate instructiunile inainte si dupa interventia chirurgicala. Medicul de specialitate va explica cum sa te pregatesti pentru operatie precum si ce tratament trebuie urmat post-operator, astfel incat sa nu existe complicatii neprevazute. Conteaza mult sa fii deschis cu medicul referitor la operatiile anterioare, medicamentele pe care le iei si eventualele alergii, acestea tin de responsabilitatea ta ca pacient. Lista de instructiuni pre-operatorii va include analizele necesare si cum sa te pregatesti pentru ziua operatiei.

3. Ce precautii sunt necesare in perioada de recuperare?

Sangerarea nazala se intalneste in multe cazuri post operator, asadar recomandarile sunt de a minimiza miscarile capului si de a dormi cu mai multe perne, astfel incat capul si nasul sa fie mai sus decat corpul. De asemenea, pacientii trebuie sa acorde o grija deosebita pentru a-si proteja nasul de lovituri. Toate aceste lucruri ti le va recomanda chirurgul pentru perioada de recuperare in biletul de externare.

4. Cat va dura recuperarea dupa rinoplastie?

Perioada de recuperare tine de fiecare pacient in parte, in functie de nevoile sale si de amploarea interventiei chirurgicale. Intreaba-ti medicul la ce sa te astepti si cat timp ai nevoie de repaos, ca sa stii ce perioada de concediu sa iti iei. In general, chirurgii plasticieni recomanda repaos de la activitatile zilnice pentru cel putin o saptamana, timp in care nasul va fi inca umflat si vanat, iar riscul de sangerari nazale este destu de ridicat. Mesele nazale se indeparteaza in aceeasi saptamana, atela nazala dupa cel putin 7-8 zile, de aceea de regula pacientii opteaza pentru un concediu de minim 2 saptamani.

5. Pot zbura dupa interventia de rinoplastie ?

In primele doua saptamani dupa operatie, timp in care echimozele si invinetirile dispar treptat, majoritatea pacientilor aleg sa evite interactiunile sociale si aglomeratiile. In special in aeroporturi pacientii pot intampina dificultati in a fi recunoscuti la securitate daca inca mai poarta atela nazala. Datorita acestor motive dar si pentru confortul personal, multi aleg sa nu zboare imediat dupa operatie, insa nu exista o contraindicatie medicala expres in acest sens. Acestea sunt doar o parte din intrebarile care apar destul de frecvent in legatura cu rinoplastia. Pana la o prima consultatie, de regula pacientii cauta online raspunsuri si informatiile pot fi mai mult sau mai putin reale. In plus, pentru fiecare caz, in parte, inclusiv intrebarile legate de rezultatele care se pot obtine nu pot fi lamurite online.

Citeste si 

Completeaza formularul de mai jos daca vrei sa ii transmiti o intrebare despre rinoplastie domnului Doctor Motruc sau daca doresti sa iti faci o programare pentru o consultatie.